Fordeler ved å bruke kredittkort

Mange er skeptiske til å bruke kredittkort fordi de er redde for at det skal føre til en uoversiktlig økonomi der man bruker mer penger enn det man egentlig har. Det er grunn til å være skeptisk og tenke seg om to ganger, men bruker du kredittkortet riktig i din økonomiske hverdag kan det faktisk gi deg bedre oversikt over din egen økonomi.

Hva slags økonomisk person er du?

Vi mennesker er forskjellige, også når det kommer til økonomi. De fleste av oss kan vi dele inn i to hovedgrupper:

  • Deg som bruker mer penger enn du har
  • Deg som bruker penger du vet du har

Til den andre gruppen hører det også noen som er skeptiske til alle former for lånte penger. Er du av den skeptiske typen oppfordres du til å lese videre for at du skal kunne se fordelene med kredittkort. Tilhører du derimot den første typen og føler at pengene brenner i lommen din uten tanker på at du faktisk må gjøre opp for deg er det nok lurere å se på muligheten for refinansiering av din gjeld og sørge for at du ikke ender opp som en gjeldsslave. Husk det gamle ordtaket: There is no such thing as free lunch.

Oversikt

Et kredittkort gir deg en månedlig oversikt over hva du faktisk bruker. Har du flere kort kan du for eksempel samle alle matutgifter på ett kort, bensin og andre bilutgifter på et annet, osv. Da vil du raskt kunne se hva du faktisk bruker per måned, og du kan si med stor treffsikkerhet hva du kommer til å bruke neste måned, eller evt. justere de utgiftspostene som er for store. Et kredittkort kan med andre ord være et slags automatisk budsjett som kan gi deg oversikt i din egen økonomi.

Deler du på utgifter med kjæresten eller samboeren din er det faktisk mye lettere å dele kredittkortregninga i to når den kommer en gang i måneden, enn å rote med regnskap, cirkabeløp og synsing om hvem som har brukt mest penger på fellesutgifter i det siste.

Jevn tilgang til penger

De fleste av oss har opplevd å ikke ha pengene til vaskemaskina som gikk i stykker fordi det er en uke igjen til lønninga kommer. Hvorfor skal ikke du kjøpe ny vaskemaskin med det samme når du vet at pengene kommer om en liten stund uansett? Dette handler om å smøre hverdagsøkonomien og jevne ut det faktumet at du får inntekten din i en stor klump én gang i måneden mens du kan få store uforutsette utgifter når som helst.

Med jevne mellomrom kan du se en nøktern økonom uttale seg på tv om at det er lurt å spare opp en eller to månedslønner som du har i bakhånd om det skulle dukke opp uforutsette utgifter. Hvor lett er det egentlig å spare opp så mye? La oss si at du tjener 22 000 kroner per måned og klarer å legge av 1 000 kroner per måned vil det ta over 3,5 år å spare opp den bufferen! Dette betyr ikke at du ikke skal spare opp en buffer, men skaffer du deg et kredittkort får du litt mer frihet også før du har bufferen på konto.

Betalingsutsettelse

Kredittkort opererer med gratis betalingsutsettelse på 45 - 55 dager.  Dette betyr egentlig at du får et gratis lån fra banken som tilbyr kredittkortet. Dette er gratis penger som du kan ha liggende på lønnskontoen slik at du får renter på dem i stedet for at butikken får pengene dine med det samme. Det blir ikke de store beløpene siden dette er renter på noen tusenlapper i en drøy måned, men se det heller slik: i løpet av ett år, og over flere år, er det faktisk en del penger å tjene på at banken legger ut for deg for dine dagelige innkjøp samtidig som du får rente for pengene dine fram til kredittkortregninga kommer. Mange bekker små gjør en stor å.

Fordeler

I tillegg til det vi har tatt opp ovenfor har alle kredittkort noe som heter kjøpsforsikring som er lovfestet i Norge. Mange av kortene har også reiseforsikring inkludert hvis du betaler mer enn 50% av reisens totale kostnad med kredittkortet. Flere kredittkort tilbyr i tillegg cashback, rabatt eller bonuser enten på spesielle varer, varegrupper eller alle kjøp foretatt med kredittkortet. Du kan med andre ord spare flere tusen kroner i løpet av et år hvis du skaffer deg det rette kredittkortet og bruker det smart.

Oppsummering

La oss summere opp de viktigste fordelene med kredittkort:

  • Oversiktlig økonomi
  • Gratis betalingsutsettelse
  • Jevnere tilgang til penger
  • Buffer mot uforutsette utgifter
  • Kjøpsforsikring
  • (Reiseforsikring)
  • Generelle- og spesielle rabatter