Kredittkort-tips

Tips angående kredittkortbruk

Hvis du følger tipsene nedenfor vil du mest sannsynlig få mye glede av kredittkortet ditt.

 1. Kun varekjøp - bruk kredittkortet kun til varekjøp med mindre det er gebyrfritt og rentefritt ved kontantuttak, overføringer i nettbank eller bruk hos posten. (Nesten ingen kredittkort er både rentefrie og gebyrfrie ved bruk av andre tjenester enn varekjøp.)
 2. Unngå kontantuttak - ta aldri ut penger fra minibank, skranke eller butikk da de aller fleste kredittkort tar høye gebyrer for dette, samt at rentene i mange tilfeller vil løpe fra den dagen uttaksdato/overføringsdato/kjøpsdato. Ved vanlig varekjøp vil rentene først begynne å løpe fra forfallsdato hvis du ikke betaler hele kredittkortregningen.
 3. Unngå betaling hos posten - vær klar over at betaling hos posten regnes som kontantuttak. Dette gjelder også i de aller fleste tilfeller overføringer via kreditkortets nettbank.
 4. Betal alltid regningene før forfallsdato - etter at kredittkortregningen har forfalt begynner rentene å løpe hvis du ikke har betalt hele summen du har utestående. I tillegg kommer det i de aller fleste tilfeller et månedlig administrasjonsgebyr. (Administrasjonsgebyret er imidlertid inkludert i den effektive renten du får oppgitt.)
 5. Pass godt på kredittkortet - å få utstedt nytt kredittkort og pinkode koster ofte penger. Behandle kredittkort som om det var kontanter, dvs. ikke mist kredittkortet av syne.
 6. Lær forskjellen på effektiv- og nominell rente - husk at den effektive renten er høyere enn den nominelle fordi denne inkluderer renters rente og evt. gebyrer i forbindelse med innbetalingen. Den effektive renten er den du faktisk betaler, og det er denne du må se på når du sammenlikner kredittkort.
 7. Overtrekk ikke kredittgrensen din - gjør du det påløper det i de fleste tilfeller et gebyr på mellom 50 og 100 kr pr. mnd. Hvis du vet du skal gjøre et stort innkjøp kan du kontakte banken og spørre om å få hevet kredittgrensen din. Hvis du har vært en god betaler vil du i de fleste tilfeller få innvilget høyere kredittgrense. Du kan se hvor mye overtrekk koster ved å trykke på lupen i oversikten over kredittkort.
 8. Kortet må være signert - pass på at kredittkortet er signert slik at et evt. misbruk forhindres.
 9. Lær pinkoden utenat - du må lære deg kredittkortets pinkode utenat og makulere arket med koden på. Oppbevarer du koden og kredittkortet sammen er dette grov uaktsomhet, og du må ut med opp mot 12 000 kr i egenandel hvis noen misbruker kredittkortet ditt.
 10. Ta vare på kvitteringer - ta vare på kvitteringer fra minibankuttak og varekjøp slik at ingen andre får tilgang til kontonummeret ditt. Kvitteringer er også ditt bevismateriale hvis du skulle havne i tvist med bensinstasjonen/butikken/banken/kredittkortselskapet/reiseselskaper.
 11. Skaff deg flere kredittkort - skaff deg flere kredittkort og bruk dem smart. Hvis du har et kredittkort med cashback/bonus/rabatt og du nærmer deg rabattgrensen på dette kredittkortet, kan du bytte til et annet som ikke nærmer seg en slik grense. De forskjellige kredittkortene har ofte hver sine styrker og svakheter, og det gjelder å finne et kredittkort i hver ende av skalaen. Det kan lønne seg å ha ett kredittkort med lav effektiv rente hvis du skal gjøre kjøp på avbetaling, og ett som tilbyr reiseforsikring og rabatter for bruk ellers.
 12. Både Visa og Mastercard - sørg for å ha et Mastercard-kredittkort og et Visa-kredittkort. I noen land tillater de bare betaling med kort utstedt fra et av disse kortselskapene og det er greit å et av hvert kort.
 13. Vurdèr om du passer til å ha kredittkort - hvis du har en tendens til å bruke mye mere penger enn du har, bør du kanskje tenke deg om to ganger før du anskaffer deg et kredittkort. Sjansen for i det hele tatt å få et kredittkort er også liten hvis du har- eller tidligere har hatt flere betalingsanmerkninger.
 14. Gi raskt beskjed ved tap - meld fra med en gang hvis du mister eller tror du har mistet kredittkortet. Ring nummeret du finner kortsidene på kredittkortet.com. Ring bankenes meldingstjeneste på tlf. 800 30 250 hvis du ringer utenom bankens åpningstider. Du må også ringe umiddelbart hvis kortet blir slukt av en minibank i utlandet.
 15. Betal alltid i lokal valuta - hvis du får valget mellom å betale i norsk eller lokal valuta når du bruker kredittkortet i utlandet, bør du velge å betale i lokal valuta. Grunnen til dette er at den norske kursen som brukes i omregningen fra den utenlandske valutaen til den norske i de fleste tilfeller er svært lav, og dermed mindre gunstig enn valutapåslaget du må ut med til kredittkortselskapet for å kjøpe en vare i utenlandsk valuta.
 16. Avdragsfrihet - be om avdragsfrihet på boliglånet slik at du kan nedbetale kredittkortgjelden din med det du sparer på avdragsfriheten. Her er det svært viktig at du ikke sløser bort pengene du får til overs på noe annet enn å nedbetale kredittkortgjelden din.
 17. Bruk kun chip hvis mulig - unngå bruk av magnetstripen i betalingsautomaten. Du minsker sjansen for skimming hvis du konsekvent unngår å bruke magnetstripen og alltid går rett på bruk av chip.