Kredittkort for nybegynnere
Nybegynner Kredittkort

Hvis du aldri har hatt kredittkort før, eller rett og slett ikke har fått med deg hvordan et kredittkort virker, har vi laget en liten oversikt over hvordan et kredittkort fungerer, hvem som har mulighet til å skaffe seg et kredittkort og hvordan du går frem for å søke på et kredittkort.

Slik fungerer et kredittkort

Et kredittkort er et betalingskort hvor pengene du bruker ikke trekkes fra noen av dine kontoer, men "lånes" fra banken som gir ut kredittkortet. Det er dette som kalles å handle på kreditt. Du handler med lånte penger. Grensen for hvor mye du kan låne er fastsatt på forhånd, og vil som oftest ligge mellom 10 000 og 100 000 kr. Det er dette som kalles kredittgrense. Du vil hver måned få en faktura med forrige måneds forbruk. Hvis du betaler denne fakturaen før forfallsdato vil kredittkortet være gratis i bruk, og du vil til og med kunne spare penger på grunn av rabattene mange kredittkort tilbyr. Hvis du derimot ikke har penger til å betale regningen som kommer hver måned, og må ty til avdragsvis nedbetaling, vil du måtte betale høye renter på det beløpet du ikke kunne betale. Denne renten varierer mellom forskjellige kredittkort, og hvis du vet du kommer til å måtte nedbetale kredittkortregningene dine avdragsvis bør du velge et kredittkort med lav effektiv rente når du søker. Vær imidlertid obs. på at kredittkort med lav rente ofte mangler tilleggstjenester som f.eks. reiseforsikring. I tillegg til rentene ved en avdragsvis nedbetaling, kommer administrasjonsgebyr banken tar for å måtte håndtere denne betalingen. Moralen er: betal alltid hele beløpet du har utestående ved forfallsdato. Da slipper du renter og gebyrer som opphever fordelene med å ha et kredittkort. Du burde lese våre generelle kredittkort-tips for å være bedre rustet til å unngå unødvendige rentesmeller.

Hvem kan få et kredittkort?

Betingelsene for hvem som kan få et kredittkortkort varierer ut i fra hva slags kredittkort vi har med å gjøre. Det finnes fellesnevnere for hvem bankene ønsker å tildele et kredittkort, og du vil ha problemer med å få et kredittkort hvis ikke alle disse kriteriene er oppfylt:

  • Du må være over 18 år.
  • Du må ha en fast inntekt på over 100 000 kr. pr. år. (Unntak gjøres for studenter.)
  • Du kan ikke ha hatt noen betalingsanmerkinger de siste tre år.

Som sagt varierer kriteriene en del mellom forskjellige selskaper. Du finner utfyllende informasjon rundt dette hvis du klikker på lupen i tabellen over kredittkort på forsiden.

Hvordan søker jeg på et kredittkort?

Du kan søke på alle kredittkort som er verdt å vite om i Norge via kredittkortet.com. Du klikker ganske enkelt på "Søk nå" på det kredittkortet du ønsker å søke på i oversikten over kredittkort på forsiden eller på sidene med utfyllende informasjon om de forskjellige kredittkortene. For de aller fleste kredittkortene kan du fylle ut en online søknad, og for de kredittkortene hvor dette ikke går an, kommer du til søkeskjemaet via lenken på vår side.